Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zájezd do Brna 22. 10. 2021

Zájezd - návštěva vily Tugendhat v Brně a Mohyla míru na Práckém kopci u Slavkova

      Výbor Klubu důchodců v Uherském Hradišti uspořádal dne 22.10.2021 zájezd do Brna, kde účastníci zájezdu navštívili památku moderní architektury, která je zapsána na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO - vilu Tugendhat.

     Vila Tugendhat, vystavěná v roce 1929 - 1930 (za pouhých 14 měsíců), je skutečně nadčasová. Patřila manželům Gretě a Fritzovi Tugendhatovým, kteří pocházeli z nejbohatších židovských rodin nejen v Brně, ale i v tehdejší Československé republice. Byla postavena na exkluzivní stavební parcele, která skýtá nádherný pohled na město. Z terasy vily je překrásný pohled na katedrálu sv. Petra a Pavla, kostely sv. Michala, sv. Jakuba a sv. Tomáše, na hrad Špilberk - to vše bylo pro nás, kteří jsme sem v pátek 22.října dorazili, umocněno krásným slunečným počasím a pohledem na pestrobarevnou podzimní přírodu nejenom rozsáhlé přilehlé zahrady vily Tugendhat, ale i vzdáleným okolím.

Manželé Tugendhatovi žili ve vile pouhých 8 let. S nástupem nacistů k moci věděli, že jim hrozí nebezpečí, a proto se před obsazením republiky rozhodli opustit vilu i Československo. Odešli nejdříve do Švýcarska, později do Venezuely. Za války se dům stal majetkem Německé říše, v dubnu 1945 jej zdevastoval jezdecký oddíl sovětské armády. Do roku 1950 působila ve vile soukromá škola tance a rytmiky, v letech 1950 - 1979 byl ve vile provozován léčebný tělocvik nedaleké dětské nemocnice. V roce 1980 přešla vila do majetku města Brna a od roku 1994 je zpřístupněna veřejnosti.

V letech 2010 – 2012 prošla vila Tugendhat památkovou obnovou, stavba i s přilehlou zahradou byla restaurována do podoby v době jejího dokončení v roce 1930.

Vzhledem k tomu, že je o prohlídku vily ze stran veřejnosti obrovský zájem, výbor Klubu důchodců v Uherském Hradišti chce i touto cestou poděkovat p. Mgr. Martině Vránové, pracovnici Muzea města Brna za její ochotu a vstřícnost  při plánování této akce. 

     Na zpáteční cestě  do Uherského Hradiště jsme se zastavili u prvního mírového památníku v Evropě – na Mohyle míru na Prackém kopci u Slavkova, kde 2.12.1805 proběhla „bitva tří císařů“. Zde se střetly spojené armády rakouského císaře Františka a ruského cara Alexandra s armádou francouzského císaře Napoleona. Památník byl postaven na počest obětí Napoleonovy vítězné bitvy u Slavkova.

U památníku stojí budova muzea Brněnska, kde jsme zhlédli velmi zajímavou multimediální expozici „bitvy tří císařů“.

     Výlet do Brna se vydařil;  troufám si napsat, že byli všichni spokojeni, mnozí dokonce tvrdili, že by si dovedli představit žít ve vile Tugendhat i v dnešní době -  její umístění a nadčasovost (elektrické spouštění oken, klimatizace, nádherné použité materiály) je nádhernou vizitkou práce slavného architekta Ludwiga Miese van der Rohe a rozhodně stojí za návštěvu!

                                                                                                                           Eva Maďarová