Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. 10. 2021

Zájezd na Vysočinu - září 2021

     V úterý 7.9.2021 se členové Klubu důchodců v Uherském Hradišti vydali na poznávací zájezd na Vysočinu, Penzion Velké Dářko ve Škrdlovicích.

Cestou jsme navštívili jediný dosud fungující cisterciácký klášter Porta coeli (Brána nebes) v Předklášteří u Tišnova, současně jsme v rámci Podhoráckého muzea navštívili právě probíhající výstavu kočárků. Následovala zastávka v Muzeu veteránů v Bystřici nad Pernštejnem a poté už jenom ubytování v penzionu Velké Dářko nedaleko stejnojmenného rybníka.

Druhý den jsme po snídani navštívili sklárnu p. Svobody v Karlově a měli možnost shlédnout práci tamních sklářů a zajímavou expozici výrobků, které sklárna exportuje i do daleké ciziny. Odpoledne jsme pak odjeli do Pelhřimova a v Muzeu rekordů a kuriozit jsme obdivovali um „zlatých českých ručiček“. Po návratu z Pelhřimova se část výletníků v místní sklárně manželů Doležalových věnovala vlastní tvorbě šperků.

Ve čtvrtek dopoledne následovala procházka lesem k Velkému Dářku, patřící k největším rybníkům v Čechách; mnozí z nás cestou nasbírali i spoustu hřibů. Odpoledne jsme strávili v Novém Městě na Moravě a vyslechli si poutavé vyprávění p. Harvánka o kostele sv. Kunhuty, který se pyšní nádhernými sgrafity. Procházku městem jsme podnikli společně s průvodkyní p. Ing. Svojanovskou. Večer jsme pak prožili s úžasným harmonikářem a bavičem p.Šimkem  - zazpívali jsme si známé lidovky, zatančili a zasoutěžili si o výdrž v tanci!

V pátek 10.9.2021 jsme odjeli do Žďáru nad Sázavou – průvodce p. Lopal nám poutavě vyprávěl o životě židovských rodin ve městě. Odpoledne ještě někteří z nás navštívili kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

V sobotu 11.9.2021 jsme se zastavili v nedaleké obci Hlinsko - v památkové rezervaci Betlém a prohlédli si roubená stavení z II. poloviny 18 století.

Poslední zastávka na cestě domů byla u Pilské nádrže u sousoší s názvem „Český lev a moravská orlice“, bývalé hranice mezi Čechami a Moravou.

Kolem půl páté jsme všichni šťastně a spokojeně dorazili do Uherského Hradiště.

 

                                                      Vedoucí zájezdu

                                                                                      Eva Maďarová