Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. 11. 2018

Oslavujeme svátek sv. Martina

Po roce opět slavíme svátek sv. Martina

Opět se scházíme už po 13 hodině v sále Sokolovny ve St. Městě, abychom si udělali pěkné odpoledne, oslavili svátek svatého Martina a připoměli si staré tradice tohoto svátku a to se myslím podařilo. Po úvodním slovu předsedkyně, která připoměla 1700 let starou legendu o plášti, ve které Martin osloven prosbou o almužnu polooděným žebrákem, neváhal a mečem rozetnul vlastní plášť na dvě poloviny a jednu žebrákovi daroval. Tato legenda je spolu s žehnáním mladých svatomartinských vín jako poděkování přírodě za úrodu a vinařům za jejich práci  od roku 2007 k vidění také na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti, kdy všichni nadšenci čekají na příjezd sv. Martina na bílém koni  doprovázeného římskými vojáky a to na místo, kde se za znění zvonů následně žehnají vína. Předsedkyně proto vyzvala všechny zúčastněné, aby se v případě dobrého počasí vydali v neděli 11.11. v 11.11 hodin na Masarykovo náměstí a vychutnali si atmosféru svatomatinské tradice. V jejím úvodním slově jsme zaznamenali také spoustu vyčerpávajících informací k nadcházejícím akcím Klubu. Potom už  přišel na řadu pěvecký kroužek, který se představil v programu plném překrásných písniček o víně a k vínu.

Po podání občerstvení přišla na řadu tombola a losovalo se z velkého množství přinesených cen, kterými každý účastník přispěl do tomboly. Zbylo ještě dost času si popovídat a také zatančit. Zavítala mezi nás také naše známá paní s pěknými vánočními přáníčky a obálkami na peníze pro naše blízké.

Akce byla ukončena jako vždy mezi 18 a 19 hodinou a všichni zúčastnění neskrývali spokojenost s akcí a odcházeli nadmíru spokojeni.