Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 5. 2018

Zájezd na Mohylu míru

Zájezd na Mohylu míru a slavkovský zámek

Vyjíždíme v 8.00 hodin a hodně si přejeme, aby se meteorologové spletli, protože v předpověďi  jsou bouřky. Zatím nám počasí přeje a tak vzhůru na cesty. Jelikož je první cíl naší cesty skoro za humny. Tím je 26 m vysoká Mohyla míru u Slavkova. Je to symbol připomínající bitvu 3 císařů, kde Napoleon  porazil ruská a rakouská vojska. Rozhodující bitva se odehrála 2.12.1805 a zúčastnilo se jí 75 tisíc vojáků na straně francouzské a 90 tisíc vojáků na straně rusko-rakouské. Historii i vlastní bitvě je věnována expozice postavená v blízkosti  samotné Mohyly. Je to několik sálů v nichž je pomocí videoprojekcí a dalších multimediálních prostředků vše přiblíženo návštěvníkovi velmi názorně a často i podrobně. Nejpůsobivější byla projekce v prvním sále, kde se na několika plátnech odehrávaly záběry ze samotné bitvy. K tomu bylo využito sekvencí z historického filmu Vojna a mír.

Mohyla míru byla vybudována z iniciativy kněze A Slováka a secesní stavbu navrhl český architekt Josef Fanta. Ve spodní části je i kaple, kde je společný hrob ostatků nalezených v prostoru bojiště. Samotná kaple má jednu zajímavost tzv. diagonální akustiku. Vypadá to tak, že když se v jednom rohu otočíte čelem ke zdi a promluvíte, uslyší to velmi zřetelně váš protějšek stojící v opačném rohu po diagonále. Odzkoušeli jsme si to a opravdu to funguje, přitom to nebylo naplánováno, ale vzniklo to úplně náhodně. Nasedáme do autobusu a jedeme na vrch Žuráň odkud Napoleon bitvu řídil. Je zde památný strom a symbolický kamenný stolec s mapou bitvy.  Dobojovali jsme a jedeme do Slavkova, kde máme zajištěn oběd v krásné čisté a úhledné restauraci hotelu Florián. Poté se přesouváme k zámku Slavkov. Aniž jsme mnozí tušili, zámek se nám představil v plné kráse jak vnějšku tak i vnitřních prostor. Prostě jsme netušili, jaký klenot se nedaleko Uh. Hradiště nachází. Zámek proslul i tím, že zde byl podepsán mír po výše zmiňované bitvě. Po krátkém osobním volnu jsme se v 16.30 hod. vydali na zpáteční cestu. Bez deště jsme se vrátili domů.

A hodnocení na závěr? Perfektní, pohodový a také naučný zájezd a přitom jen coby kamenem dohodil od UH. Není třeba vždy jet světa kraj.

23.5.2018 Eva Ondryášová