Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. 9. 2018

Zájezd Valtické podzemí a Pavlov

Jedeme si prohlédnout Valtické podzemí a archeopark v Pavlově.

Je 19.9.2018  a my se scházíme po 7.00 hodině na rohu Dvořákovy ulice, abychom odjeli na jih Moravy do Valtic a také do Pavlova, kde se nachází  nově vybudovaný Archeopark  zpřístupňující jednu z nejvýznamějších pravěkých lokalit doby lovců mamutů na světě. V unikátním areálu vytvořeném na svazích hřebene Pálavy  jsou prezentovány kamenné a kostěné nástroje, které naši předci používali v každodenním životě i při lovu. K vidění je také replika dolnověstonického hrobu tří mladých jedinců, což  přibližuje pohřební ritus. Další vystavené předměty vypovídají o estetickém cítění našich předků, jsou mezi nimi i sošky venuší, či plastiky zvířat. 

Prezentace vystavených předmětů nezapomíná ani na zajímavou historii těchto výzkumů a vyzdvihuje nejcennější objevy. Unikátním prvkem je skládka mamutích kostí, která zůstala po svém odkrytí na původním místě a ukazuje nám vytvořit si představu o práci archeologů pracujících v terénu. Atraktivní muzejní prezentace podpořená moderní audiovizuální technologií  a unikátní stavba tohoto archeoparku byla oceněna prestižní cenou Stavba roku 2016 a nám nabídla exkluzivní zážitek. 

Po prohlídce jsme se přesunuli do Valtic do restaurace u Kapitána, kde jsme měli objednán dobrý oběd. Po obědě zbyla ještě chvilka  na osobní volno, které jsme využili na procházku po středu Valtic a na kafíčko se zákuskem. Ve 3/4 na 3 jsme odjeli k vinařským závodům kde se nachází zrestaurované sklepy - valtické podzemí. Prohlídka byla skvělá i s výkladem a samozřejmě, že nechyběla ani ochutnávka vína a to po celou dobu prohlídky. Účastníci zavítali i do prodejen vína a většina si odvážela také něco domů včetně burčáku, což raději nechtěl vidět řidič autobusu.